LA NOVA RTVV

Llegia fa un parell de setmanes al Levante-EMV esta carta al director i, la veritat, que no puc estar més d’acord amb el seu autor perquè, mirant-ho bé i a resultes de la seua lectura em preguntava qui en podria estar en contra de:

  1. Una “RTVV para “todos” los valencianos”.
  1. Per educació, parlar en castellà quan n’hi ha persones que no són valencianes?
  1. Qui voldria fer-se català?

Així que no em cal repensar-m’ho massa, vull i em declare partidari d’una televisió per a tots els valencians, que parle en castellà si n’hi ha persones que no són valencianes i no l’entenen, i ni tampoc vull (ni puc encara que vullguera, per una raó simple de naixement, que és una cosa que no he pogut triar), ser català. Aleshores?

Aleshores, i malgrat això vull una TVV que emeta “totes” les pel.lícules en valencià, no només les estrangeres, és per a mi la llengua l’únic i principal motiu de l’existència d’aquest mitjà, per moltes i diverses raons, una de les quals, i no menor, seria el de la discriminació positiva, una discriminació que fins i tot em portaria a encoratjar que aquesta televisió tirara alguna pel.lícula d’animació, o de “dibujitos” en anglés, per tal d’ajudar l’alfabetització del nostre jovent en aquesta llengua. Ja veu senyor director que no sóc tan egoista.

Lògicament els usuaris valencians poden expressar-se com vullguen a la TVV, però la llengua d’aquest mitjà, la llengua vehicular ha de ser el valencià, almenys mentre, i com a mínim, el nostre bilingüisme no deixe de ser paper mullat, com ara denuncia per ací un company de pantalla.

I no, no vull ser català, o és que per parlar castellà vull ser d’Albacete? Lògicament que, i sobretot, per parlar una mateixa llengua i compartir durant un període llarg de temps una història, em sent pròxim i agermanat als veïns de dalt no debades “catalans i valencians, cosins germans”, sempre he sentit dir, i per alguna raó.

En definitiva que si l’autor d’aquesta carta al director i jo som coincidents en els plantejaments però en canvi volem una televisió completament diferent, parlant de la llengua si més no, algú, conscientment o de manera inconscient no diu tota la veritat o, no diu tot el que pensa i vol, nogensmenys que: el valencià per a parlar-lo a casa, per a contar “xistes” verds i en Espanya, espanyol (que el valencià serà una altra cosa?).

I tot i que no voldria generalitzar massa et trobes que ataquen qualque plantejament que defense el progrés i dignificació de la llengua pròpia en base a principis tan democràtics i universals, tan defensables per tots, i per mi mateix, com puguen ser la igualtat i la no discriminació, lingüística en aquest cas. Un plantejament, que ja he dit, compartiria jo també si partírem com a mínim d’una igualtat de llengües real, que no és el cas, cosa aquesta que, contràriament, ja no els preocupa ni ocupa.

Ara, i això sí, esbroncarem els responsables del web de la Casa Blanca per eliminar el castellà o espanyol d’aquella pàgina. Serà per nacionalisme! De tots el colors.

benavent